Ribeye med bearnaise, sprøde kartofler og grønkålssalat

4 personer Print

En lækker weekend ret med gode ribeeye bøffer, bearnaise, sprøde kartofler stegt i andefedt og en smagfuld grønkålssalat med æbler, granatæblekerner og smørstegte kastanjer.

Ingredienser

4 ribeye bøffer fra Friland
Olie
Salt og peber
Til stegning: 2 spsk smør, timian og 2 fed knuste hvidløg

Bearnaiseessens:
1/2 dl hvidvin
1/2 dl estragoneddike
2 stilke estragon
1 finthakket skalotteløg

Bearnaise:
2 spsk bernaiseessens
3 æggeblommer
1 bundt kørvel
250 g smør
1 bundt kørvel
1 bundt estragon
Salt og peber
Smages til med citronsaft

Grønkålssalat:
200 g grønkål
10 bagte kastanjer eller ristede hasselnødder
1 granatæble
1 æble skåret i fine stave
Salt og peber
Lidt citronsaft
2 spsk smør

Stegte kartofler:
800 g kartofler
2 spsk andefedt
4 kviste timian
4 kviste rosmarin
4 fed finthakket hvidløg
Salt og peber

Fremgangsmåde

Skrub kartoflerne og skær dem ud i grove stykker. Vend dem med 2 spsk andefedt, timian, rosmarin, hvidløg, salt og peber. Bag dem ved 225 grader i 30-35 min.

Tag bøfferne ud af køleskabet og krydr dem med salt og peber.

Salat: Skyl grønkålen og skær den fint ud. Vend grønkålen med granatæblekerner og fintsnittet æble. Del kastanjerne i halve og rist kastanjerne på en pande i lidt smør. Smørret skal bruse op, så det bliver brunet og dufter af nødder. Lad kastanjerne køle af og bland dem i salaten. Smag salaten til med citronsaft, salt og peber.

Bearnaise: Bland ingredienserne til bearnaiseessensen og kog den ned til det halve. Klar smørret ved at varme det langsomt op i en gryde.
Når smørret er smeltet hældes den klare del over i en ny beholder og det hvide bundfald kasseres. Pisk æggeblommer med 2 spsk bearnaiseessens under middel varme til det skummer og tykner. Tilsæt smørret i en meget tynd stråle imens der piskes kraftigt. Bearnaise saucen smages til med citronsaft, salt og peber. Lige før servering tilsættes massere af finthakket estragon og kørvel.

Steg bøffen 2-2,5 minut på hver side i lidt olie. Det sidste minut tilsættes smør, timian og hvidløg. Det giver en god smag til kødet. Lad kødet hvile 5 minutter inden servering.

Anret bøfferne med bearnaise, kartofler og grønkålssalat.