Surdejs rosmarin foccacia

Print

Hvis du ikke har surdej, skal du bruge 8 g gær i stedet.

Ingredienser

8 dl vand
5 g gær
250 g surdej (jeg bruger Meyers opskrift)
200 g ølandshvedemel
800 g manitobamel
30 g salt

8 spsk olivenolie
Havsalt
6 rosmarinkviste

Fremgangsmåde

Rør mel og vand kort sammen på en røremaskine. Lad det stå en time. Dette kaldes en autolyse - denne proces giver glutennetværket et forspring og gør brødet bedre.

Efter dejen har stået i en time tilsættes surdej og salt. Dejen æltes på fuld hastighed indtil den slipper skålens kanter. Dette tager ca. 5 min. Du kan lave glutenprøven. Glutenprøven foregår ved at du tager et lille stykke dej og udvider det mellem dine fingre. Hvis du kan udvide/strække dejen så meget at du kan se skyggen af dine fingre igennem dejen, uden den går i stykker, er du færdig med æltningen.
Del dejen i to og hæld den over i to forskellige smurte plastbøtter med olivenolie. Lad dejen hæve i 2-3 timer ved stuetemperatur og sæt den derefter på køl. Dejen har bedst af, at hæve 24 timer i alt. Du kan dog lad den hæve natten over og stille den ud i et par timer ved stuetemperatur inden den bages.

Tænd ovnen på 275 grader over/under varme og sæt et lille ovnfast fad i bunden med varmt vand i. Det gør at brødet hæver flot op. Ovnen skal ca. varme op i en time.
Hæld 2 spsk olivenolie ud på et stykke bagepapir, der er lagt i en bradepande. Hæld dejen fra plastbøtten ud i bradepanden. Tryk forsigtigt dejen ud i en passende størrelse uden at trykke for meget luft ud af dejen. Hæld 2 spsk olivenolie ud over dejen. Fordel havsalt og rosmarinblade ud over dejen. Du kan med fordel lade brødet hæve 1 time ved stuetemperatur. Den kan dog også bages med det samme.

Bag brødet i 10 min ved 275 grader. Tag dernæst det ovnfaste fad med vand i ud af ovnen og bag det yderligere i ca. 10 min ved 230 grader til det lyder hult og har fået en flot brun farve.

Gør det samme med den anden plastbøtte med dej.