Surdejsbrød med ølandshvede

Print

Jeg bruger Meyers opskrift på surdej, den er nem og enkel. Dette surdejsbrød er lavet i en støbejernsgryde, det kan laves uden.

Ingredienser

250 g surdej
200 g fuldkorns ølandshvedemel
900 g manitoba mel
8 dl vand
5 g økologisk gær
30 g salt
1 dyb plasticbøtte
Olivenolie til at smøre plasticbøtten
1 støbejernsgryde

Fremgangsmåde

Opløs gær i surdej og lunkent vand. Tilsæt ølandshvede mel og manitoba mel lidt efter lidt. Rør dejen sammen på røremaskinen og lad dejen hvile i en 1/2 - 1 time. Tilsæt salt og rør dejen på max indtil den slipper skålens kanter (ca. 5 min). Du kan lave glutenprøven. Glutenprøven foregår ved at du tager et lille stykke dej og udvider det mellem dine fingre. Hvis du kan udvide/strække dejen så meget at du kan se skyggen af dine fingre igennem dejen, uden den går i stykker, er du færdig med æltningen. Dejen hældes i en stor skål eller plasticbøtte smurt med en smule olie. Dejen skal hæve ca. 2-3 timer ved stuetemperatur. Dette kickstarter hævningsprocessen. Derefter skal den hæve natten over på køl. Den kan hæve i op til 24 timer på køl og bliver kun bedre af at få lov til at hæve langsomt.

Efter ca. 24 timer tages dejen og hvis den ikke har bobler på toppen og er hævet til dobbeltstørrelse, kan den hæves det sidste på køkkenbordet i et par timer.
Ovnen tændes på 275 grader på over og under varme. Stil en støbejernsgryde med låg ind i ovnen og stil en bradepande med vand nederst i ovnen. En normal husholdningsovn skal bruge 30-45 min om at varme op.

Drys mel på toppen af dejen og hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i to ved at hakke og spænde op i samme bevægelse. Spænd de to brød op ved at skubbe dejen ind under sig selv med spartlen. Drys mel i bunden af en støbejernsgryde og læg forsigtigt brøddejen ned i. Drys mel på toppen af brødet og skær et par snit øverst i dejen, så bliver det flot når det er bagt.

Bag brødet på 275 grader i 30 min. Tag låget af og skru ned på 220 grader. Bag brødet yderligere 10-15 min . Bank på brødet, for at tjekke om det lyder hult. Hvis det lyder hult og det er flot mørkebrunt, er brødet færdigt.